Majoritatea caută să intre printr-o preluare care să le asigure o poziţie puternică pe o piaţă foarte fragmentată unde liderul, Starbucks, are doar 2% din totalul vânzărilor de 4 mld. lei.
În cazul unei eventuale preluări, jucătorii străini se uită către lanţuri mari din piaţa locală a cafenelelor. Pe primele locuri ca vânzări se numără Starbucks, McCafe (parte a McDonald’s), Gloria Jeans, 5 to Go şi The Coffee Shop. Ultimele două sunt afaceri locale, dezvoltate de antreprenori români, astfel că ar putea deveni interesante în cazul unei intrări a unui lanţ străin.
Există exemple pe pieţele din regiune unde preluarea unei reţele străine nu a însemnat o schimbare a brandului sau a modelului de business, ci o adaptare a lui prin adăugarea sintagmelor de genul „by Costa Coffee“.
Starbucks, McCafe (parte a McDonald’s) şi Gloria Jean’s sunt lanţurile internaţionale din top zece care au pariat pe România, unde au între 10 şi 30 de unităţi fiecare. Costa Coffee, un lanţ cu peste 5.000 de unităţi la nivel internaţional, se gândeşte să revină pe piaţa locală, potrivit surselor din piaţă.
Costa Coffee este unul dintre cele mai extinse lanţuri de cafenele la nivel mondial, cu prezenţă pe mai multe pieţe din toate colţurile globului. Local, compania a venit în 2006 în sistem de franciză.
Încă de la început retailerul şi-a concentrat atenţia pe Capitală, unde avea deschise toate unităţile. Cinci ani mai târziu, într-o perioadă marcată de criza financiară şi de prudenţa românilor în consum, brandul britanic s-a retras de pe piaţă după ce a închis toate unităţile. De altfel, în 2010 compania care opera businessul a intrat în insolvenţă.
Piaţa de cafenele a fost atunci una dintre cele mai lovite de criză, consumatorii devenind tot mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii. Astfel, ieşirile în oraş şi la cafea au fost printre primele tăiate de pe listă. În acest context, mai multe branduri importante de pe această piaţă au ieşit din joc.
România încă este o piaţă subdezvoltată prin comparaţie cu altele, mai ales că salariul mediu este de sub 500 de euro, printre cele mai mici din Europa, alături de cel din Bulgaria. În acest context, alte lanţuri, cum este cel al Caffe Nero sau al americanilor de la Caribou Coffee, au ales să se extindă pe alte pieţe din lume, nu în România. Caffe Nero spre exemplu este pe piaţa din Polonia, aceasta fiind singura ţară din regiune unde brandul este prezent. Polonia este cea mai puternică economie regională, cu un salariu mediu dublu faţă de România.
În afară de Starbucks, piaţa cafenelelor şi barurilor din România mai găzduieşte câteva nume internaţionale, precum Gloria Jean’s sau Brioche Dorée, însă este puternic fragmentată, fiind împărţită între un număr foarte mare de jucători locali.
Pe piaţa cafenelelor şi restaurantelor din România se deschid şi se închid anual câteva sute de unităţi, mulţi dintre noii jucători având o viaţă scurtă, de doar câteva luni. Noile unităţi se deschid în principal în Bucureşti şi în marile oraşe de provincie, în zonele turistice, cu trafic pietonal mare.